Kata i Norge

Den 2.februar 2015 har Carl August Thoresen, 4.dan, utgitt en bok:
Judo – kataer.
Innføring i Kodokan’s kataer for å øke innlæringen og forståelsen av Judoens prinsipper

Den kan lastes ned via denne siden:
www.judo.no/utdanning/judo-kata/

Men hvordan startet det hele – katatrening i Norge ?

For å oppnå dan grader måtte en i begynnelsen gradere seg i utlandet, og de første med 1. dan i judo var Henrik Lundh, Torkel Sauer og Per Ombudstvedt som ble gradert i 1956 i Danmark av Ichiro Abe som da var 4. dan ( ref. Judo historie i Norge av Carl A. Thoresen ).
Vi kan da anta at kata var en del av graderingen og at disse 3 herrene lærte seg kata på treningsleirer og samlinger i Danmark og vi vet at Torkel måtte vise nage-No-kata til sin 1.dan gradering i 1956.

Noe senere var Hans Petter Andreassen på diverse treningsleirer i utlandet hvor det ble undervist i kata. Han har også trent kata med Henrik Lund, Katame No Kata var noe Henrik kunne godt.
Hans Petter deltok, ofte sammen med Kent Westerby og Bjørn Solheim,  i mange år på den tyske judo sommerskolen / leiren på 1970 tallet og lærte seg kata. Han graderte seg også til 3., 4., og 5.dan i Tyskland.

Dag Hodne, NJJK, trente kata med Torkel på begynnelsen av 1970 tallet og frem mot sin gradering til 3. dan i 1977 og  senere mot sin 4.dan i 1982.

Svein Gårdsø, Sandefjord judoklubb, viste Itsustu no kata, uke var Frank Evensen, til en gradering. Den lærte de ved å se i bøker. De graderte seg 16.november 1991 til 4.dan og viste her 3 kataer. Se artikkel om dette i Judo Magasinet nr.1 fra april 1992. Teknisk komite,TK, bestod denne gangen av leder Per Arne Grime og medlemmene Gunnar Røsberg, Roald Nerli, Kjell Arne Kristiansen, Axel Hopstock, dessuten var Dag Hodne invitert som sensor.

Olle Edeklev, fra Sverige,  underviste i Kata på NJJK sin sommerleiren i 1974 på Møvik ved Larkollen.

Hans Badertscher, OSI, startet med katakurs, 8-9.november 1974  og deretter 30-31.oktober 1976 og 10-12.juni 1976.
Vi vet også at Axel Hopstock jr. og Petter Lind, begge fra MJC, avholdt et katakurs i Bergen 18.-20 mai 1979.

Instruksjonsfilm for DAN gradring - Nage No Kata - 1985 - ForsideI 1985 laget NJF, ved Teknisk komite,  en ‘Instruksjonsfilm for DAN gradring  – Nage No Kata’ , kommentator her var Gunnar Grimstad fra NRK. Men var med i denne filmen – Det må vi lete videre for å finne ut.

I Judo Magasinet nr. 1 fra april 1992 er det det artikkel om kata-trening i Fredirkstad. Dette kom i stand i forbindelse med gradering til 2.dan og de hold på hver lørdag en periode. De hadde noe kunskap fra deltagelse på sommerleire og benyttet videre bøker og video.

Det var lite fokus på kata i forbindelse med gradering frem til og med 3.dan i 1970 / 80 årene inntil graderingsreglementet ble endret i 1991 ( eller før ?).
I graderingsreglementet fra 1975 var det mulig med ren kampgradering til 3.dan og de mange gjorde det. Men i 1991 reglementet  var dette ikke lengre mulig.

Noen har deltatt i konkurranser og disse må ha fått opplæring og trent kata til dette. Bl.a. deltok Gunnar Davidsson 2. dan, medlem og mangeårig leder av  av Tromsø Judoklubb, og Mads Gabrielsen fra Tromsø Judoklubb i «Fukuda inviational Kata Championships 1997» i San Jose i California og fikk 1.plass for sin visning av Ju No Kata.
Se mer om dette i Norsk Judo nr. 2 fra 1997.

Mye mer kan nok sies om kata-trening i Norge. Hvor har alle som i dag har en høyere dan-grad lært kata ?

Ronald Guttormsen og Tore Brenne i Levanger 2014I dag trenes det kata flere steder i Norge, bl.a. Rosie Evans i Tromsø / TSI-Judogruppa, Ronald Guttormsen, bildet til høyre, fra Stålkameratene og de ukentlig kata-samling i Nadderudhallen i Bærum ( hver onsdag kl. 20)  for alle judokas som er interesserte i å utvikle egne kata-ferdigheter, her er Kent Westerby hovedtrener.

 

2 kommentarer til “Kata i Norge”

  1. Du skriver Gunnar Davidsen, men mitt Gunnar Davidsson 2. dan, medlem og mangeårig leder av av Tromsø Judoklubb

  2. Takk for kommentar. Jeg har rettet dette nå.
    Mvh Geir Reehorst

Det er stengt for kommentarer.